آشنایی با عوامل مؤثر در سقط جنین
آب نقش مهمی در هیدراته شدن و سلامت دارد. تقریباً 70% از بدن انسان از آب تشکیل شده است و انسان برای سالم نگه داشتن بدن و بهبود کیفیت زندگی خود به آب سالم و بهداشتی نیاز دارد. بنابراین دسترسی به آب سالم و بهداشتی مطابق با استانداردهای جهانی از حقوق اولیه شهروندی برای انسانها در تمام نقاط دنیا به حساب میآید. در ایران آبهای سطحی و زیرزمینی بر اساس استانداردهای تعیین شده در تصفیه خانه آب مورد تصفیه قرار میگیرند.
دلایل سقط جنین
بیشتر سقطهای زودهنگام به خاطر ناهنجاریهای جنین مثل ناهنجاریهای کروموزومی اتفاق میافتد. سقط ناخواسته ممکن است به علتهای دیگری مثل بیماریها نیز اتفاق بیفتد. سقطهایی که دیرتر اتفاق میافتد، ممکن است به دلیل عفونتها، بیماریهایی مانند دیابت یا تیروئید، واکنش سیستم ایمنی بدن مادر، رشد نامناسب جفت، ضعیف بودن یا نارسایی دهانهی رحم باشد.
اگرچه برخی از آسیبهای فیزیکی به مادر نیز ممکن است باعث سقط جنین شود. همچنین در بارداریهای بالای ۳۵ سال و همچنین در مواردی که مادر، بیماریهای زمینهای مانند تیروئید یا دیابت دارد و همچنین در مواردی که مادر سابقهی حداقل سه سقط را داشته است، باز هم احتمال سقط جنین وجود دارد، بنابراین در این شرایط مادر به مراقبتهای ویژهای نیاز دارد.
ارتباط بین آب آلوده و مرگ و میر کودکان
مطالعات سازمان یونیسف نشان میدهد که تقریباً نیمی از مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در کشورهای در حال توسعه و کشورهایی از جمله هند، پاکستان، نیجریه، چین و کنگو اتفاق می افتد. در این کشورها درصد قابل توجهی از مردم به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی دسترسی ندارند. مصرف آب آلوده و تصفیه نشده منجر به انواع بیماریهای منتقله از آب مانند هپاتیت، حصبه، یرقان، اسهال خونی و مشکلات پوستی در کودکان و بزرگسالان میشود.
عوامل مؤثر در افزایش احتمال سقط جنین
اگرچه برای همهی زنان، احتمال سقط ناخواستهی جنین وجود دارد، اما برخی از عوامل میتواند خطر سقط ناخواستهی جنین را در مادر افزایش دهد. برخی از این عوامل در زیر آمده است:
سن
با افزایش سن، احتمال داشتن جنینی با اختلالات کروموزومی که میتواند منجر به سقط ناخواسته شود، بیشتر خواهد شد. این احتمال در یک زن ۴۰ ساله تقریباً دو برابر یک زن ۲۰ ساله است.
وجود سابقهی سقط جنین
زنانی که سابقهی دو سقط جنین پشت سر هم را داشتهاند، بیشتر در معرض خطر سقط جنین مجدد قرار دارند.
بیماریهای مزمن
برخی از بیماریهای مزمن مانند دیابتی که خوب کنترل نشده باشد، مشکلات انعقادی خون، بیماریهای سیستم ایمنی یا اختلالات هورمونی مثل تخمدان پلیکیستیک میتواند احتمال سقط ناخواستهی جنین را افزایش دهد.
مشکلات رحم یا دهانهی رحم
عواملی مثل ابتلا به برخی ناهنجاریهای رحمی مادرزادی، چسبندگی شدید رحمی، دهانهی رحم ضعیف یا کوتاه غیرطبیعی که به عنوان نارسایی دهانهی رحم شناخته میشود، خطر سقط جنین را افزایش میدهد. ارتباط بین فیبروئید و سقط جنین بحثبرانگیز است، اما غالباً فیبروئید باعث ایجاد مشکل جدی نمیشود.
در ضمن، اگر طی سه ماه پس از تولد نوزاد خود مجدداً باردار شوید، خطر سقط جنین افزایش خواهد یافت.